Academie voor Landschapsfotografie

Landschapsfotografie Blogs

Blog: Bulb? Iets met lange sluitertijden toch?

Als landschapsfotograaf zal je waarschijnlijk regelmatig foto’s maken met langere sluitertijden. Tijdens de zonsopgang of zonsondergang, tijdens het blauwe uur, op andere momenten in de avond, maar ook zeker overdag waarbij je door het gebruik van grijsfilters je sluitertijd behoorlijk kan verlengen.

Over het algemeen kan je camera dit soort fotografie goed aan tot een sluitertijd van 30 seconden. Maar heb je een langere sluitertijd nodig om de foto goed te belichten, dan gaat dat meestal niet zonder meer. Maar gelukkig hebben de camera’s ook hier een oplossing voor en die heet de Bulb-stand.

Als de camera in de Bulb-stand staat dan begint de camera met het maken van de foto zodra je de ontspanknop indrukt én ingedrukt houdt. En zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt, blijft de sluiter ook open staan totdat je de ontspanknop loslaat. In theorie zou je dus oneindig lang een foto kunnen maken.

Maar hoe kom je eigenlijk in die Bulb-stand? Afhankelijk van je camera kan dat op twee manieren. Bij sommige camera’s zit op het programmawiel (de draaiknop bovenop de camera) een apart Bulb-stand. Vaak staat hier dan alleen maar de letter B. Bij andere camera’s vind je de Bulb-stand onder de manuele stand. Je moet dan je camera eerst op de M-stand zetten en vervolgens de sluitertijd aanpassen. En tussen deze sluitertijden staat de Bulb-stand.
De B-stand op het programmawiel
De Bulb-stand als onderdeel van de M-stand
Ga je fotografen in de Bulb-stand, hou dan zeker wel rekening met de volgende twee dingen.

Ten eerste, zorg voor een stevig en windvast statief. Zeker met dit soort extreem lange sluitertijden is het van essentieel belang dat je camera echt volledig stil blijft staan.

En het tweede punt ligt in het verlengde hiervan. Stel dat je een sluitertijd nodig hebt van 1 minuut, dan moet je zeker niet 1 minuut lang met je vinger op de ontspanknop blijven drukken. Want dit gaat echt voor trillingen in de camera zorgen met een onscherpe foto tot gevolg. Als je in de Bulb-stand gaat fotograferen, dan heb je echt een afstandsbediening nodig. Deze kan draadloos of bedraad zijn. Deze kan een simpele ontspanknop hebben of een mogelijkheid om de sluitertijd die je wilt exact in te stellen. Welke je hebt maakt op zich helemaal niets uit, zolang je je camera maar met een afstandsbediening kan bedienen en je de camera zelf niet aanraakt is het goed.

Heb je nog vragen over de Bulb-stand, stel deze dan gerust in onze Facebookgroep die je kan vinden via onderstaande link.

Academie voor Landschapsfotografie

michelvoogd.com | Copyright ©2022 | Alle Rechten Voorbehouden
Powered By ClickFunnels.com