Academie voor Landschapsfotografie

Landschapsfotografie Blogs

Een lensball is leuke tool binnen de landschapsfotografie die je veel creatieve mogelijkheden geeft. In deze blog vertel ik je wat een lensball precies is en hoe je hem precies kunt gebruiken. Zaken zoals positie, compositie en camera instellingen komen allemaal uitgebreid aan bod.

Dit is een veelgestelde vraag van veel fotografen. Wat is slim om te doen? In een trilogie ga ik in op dit onderwerp. In dit eerste deel een blog over het verschil tussen JPEG en RAW en wat fotobewerking voor je kan betekenen. In de volgende twee delen geef ik in een video-post een demonstratie waarin ik het verschil laat zien tussen een JPEG en een RAW bestand. En ik kan je alvast beloven: de verschillen zijn echt enorm!

Hoe weet je nu of je foto goed belicht is? Wat zegt mijn schermpje achterop de camera?

In de praktijk kan je aan de foto zelf niet heel goed zien of hij goed belicht is. Zeker overbelichting komt in de landschapsfotografie helaas vaak voor. Vooral overbelichting van de lucht. Hierdoor is de foto niet bruikbaar, maar dat is natuurlijk ontzettend zonde. Een geweldig hulpmiddel om dit wel goed te doen tijdens het fotograferen is door intensief en consequent gebruik te gaan maken van het histogram. Het is het echt je beste vriend tijdens het fotograferen.

Welk belichtingsprogramma moet ik kiezen?

Bovenop je camera zit er een zogenaamd programmawiel waarmee je je camera kunt vertellen op welke manier de belichting van de foto tot stand moet komen. Dit kan volledig automatisch, volledig handmatig of met een mogelijkheid die daar tussenin zit. In dit blog lees je hier van alles over en kan je bepalen welke methode jouw voorkeur heeft.

Hoe kan je foto's maken met hele lange sluitertijden? Vaak gaan camera's maar tot 30 seconden. Maar als je nog langere sluitertijden nodig hebt, dan biedt de Bulb-stand van je camera uitkomst. In deze blog lees je er van alles over en ontdek je hoe je hiermee fraaie effecten kunt krijgen.

Merk je soms ook dat je foto niet helemaal goed belicht is? Of misschien is hij juist niet scherp?
Dat kan aan veel dingen liggen, maar het diafragma regelt de hoeveelheid licht die je camera binnenkomt en doet ook iets met de scherpte. In dit blog leer je de basiskennis over het diafragma.

Academie voor Landschapsfotografie

michelvoogd.com | Copyright ©2022 | Alle Rechten Voorbehouden
Powered By ClickFunnels.com