Academie voor Landschapsfotografie

Landschapsfotografie Blogs

Blog: Waarvoor dient het diafragma in je camera?

In deze blog eens even wat basiskennis over het diafragma. Wat is dit precies en wat moet je ermee?
Het diafragma is een onderdeel dat is ingebouwd in de lens van je camera. Met dit diafragma regel je de hoeveelheid licht die je camera binnenkomt.

groot diafragma, bv f/2.8
f/8
klein diafragma, bv f/22
Op de eerste foto zie je een diafragma dat helemaal openstaat. Er kan dus veel licht de camera binnenkomen en dit diafragma noemen we een groot diafragma. Dit diafragma gebruik je bijvoorbeeld als je uit de hand een foto wilt maken terwijl er buiten weinig licht is. Want het beetje licht dat er is, dat moet je zoveel mogelijk in de camera zien te krijgen, dus zet je het diafragma helemaal open.

Op de laatste foto is dit precies andersom. Dit is het kleine diafragma en aangezien je nu nog maar een heel klein gaatje hebt waardoor er licht de camera binnen kan komen, kan je dit gebruiken bij het maken van een foto op een zonovergoten ‘s-zomerse dag. Er is dan namelijk zoveel buitenlicht dat de foto overbelicht dreigt te raken, dus moeten we het licht een beetje temperen.

De mate waarin het diafragma open staat wordt uitgedrukt in een zogenaamd f-getal. En als je de standaard f-waardes nu eens op een rijtje zet, dan zijn dat op het eerste gezicht maar vreemde getallen:

f/1 - f/1.4 - f/2 - f/2.8 - f/4 - f/5.6 - f/8 - f/11 - f/16 - f/22 - f/32

Laten we eerst eens even wat orde in deze reeks aanbrengen. Want als we goed kijken zien we dat alle vetgedrukte getallen zich steeds verdubbelen tov elkaar (de reeks 1-2-4-8-16-32) en de cursief gedrukte getallen doen dat ook (1.4 - 2.8 - 5.6 - 11 - 22). Het zijn dus zeker geen willekeurige getallen. Wat belangrijk is om te weten is dat iedere stap in deze reeks ervoor zorgt dat de hoeveel licht die de camera binnenkomt wordt verdubbeld of gehalveerd. Zo’n stap wordt in de fotografie trouwens een stop genoemd. Ga je dus bijvoorbeeld van f/8 naar f/11 dan is dat 1 stop en zorgt ervoor dat de hoeveelheid licht dat de camera binnenkomt wordt gehalveerd.

En het klinkt wat vreemd, maar een groot diafragma, waarbij het diafragma dus helemaal open staat heeft een klein f-getal. En andersom heeft een klein diafragma een hoog f-getal. Deze tegenstrijdigheid kan je echter op een hele makkelijke manier onthouden, maar daar kom ik straks op terug. Dus nog even terugkomend op de stelling van hierboven waar wij van f/8 naar f/11 gingen: het f-getal werd 1 stop hoger, het gat in de lens dus kleiner en komt er dus de helft minder licht de camera binnen.

Zoals ik aan het begin van deze blog al geschreven had, zit het diafragma ingebouwd in je lens en niet in je camera. De lens die op je camera staat bepaald dus welke diafragma’s je tot je beschikking hebt. En hiermee bedoel ik dat de lens bepaald met welke waarde je diafragma begint, met welke waarde je diafragma eindigt en welke tussenliggende diafragma’s je tot je beschikking hebt. Voor dit laatste zullen in ieder geval de standaard diafragmawaardes uit het bovenstaande rijtje erin zitten, maar soms heb je ook nog extra diafragma’s zoals een f/3.5, f/9 of f/13.

Je ziet hier als voorbeeld twee verschillende zoomlenzen. De eerste lens heeft een zoombereik van 28 tot 75 mm en een begin diafragma van f/2.8. Deze waardes staan altijd vermeld op de lens. f/2.8 staat vrij vooraan in het rijtje en is dus een vrij lichtsterke lens. Dat wil zeggen, op f/2.8 laat het diafragma veel licht door. Kijken we naar de tweede lens, dan zien we dat deze een vergelijkbaar zoomvermogen heeft, namelijk 28 tot 70 mm. Bij de diafragmawaardes zien we hier 3.5-5.6 staan. Dit betekent dat je een f/3.5 hebt als je volledig bent uitgezoomt, dus op 28mm, maar ga je inzoomen dan heb je nog maar een f/5.6 als minimale diafragmawaarde (op 70mm). En zonder de exacte prijzen te kennen van deze twee lenzen, kan ik je vertellen dat die eerste lens vele malen duurder is omdat hij met zijn f/2.8 in het hele zoombereik veel lichtsterker is.

Tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen maar over de belichting gehad. Maar er is nog iets dat voor ons als landschapsfotografen bijzonder interessant is. Misschien zelfs nog wel veel interessanter. Want met het diafragma hebben wij namelijk de controle over de scherptediepte. De scherptediepte is de afstand waarover je foto scherp wordt gerekend vanaf de voorgrond tot aan de achtergrond. Fotografeer je bijvoorbeeld een portret of een bloem of een paddenstoel, dan wil je over het algemeen dat de achtergrond helemaal onscherp wordt zodat je onderwerp er echt uitspringt. Dit krijg je voor elkaar door een klein f-getal te kiezen. Fotografeer je daarentegen een landschap, dan wil je dat je foto vanaf de prille voorgrond tot in de verre achtergrond wel scherp wordt. Deze grote scherptediepte krijg je met een hoog f-getal.

Samenvattend:
Kleine scherptediepte is een klein f-getal
Grote scherptediepte is een groot f-getal

En dit is denk ik de meest makkelijk manier om dit te onthouden. Daarbij is het nog nuttig om te weten dat voor de meeste lenzen f/8 de sweetspot is waarop de lens het best presteert qua scherpte. En hoewel diafragma’s gemakkelijk kunnen gaan tot f/22 of f/32 bijvoorbeeld, durf ik zelf eigenlijk niet verder te gaan dan f/16. Ga je namelijk wel verder, dan kan er juist een onscherpte in je foto komen dat diffractie genoemd wordt.

Ben jij een fotograaf die hoofdzakelijk landschappen fotografeert en dus meestal een grote scherptediepte wilt hebben, dan zal je vrijwel altijd werken met de hogere f-waardes. Wil je op een gegeven moment een nieuwe lens kopen, vraag jezelf dan wel af hoe lichtsterk je die lens wilt hebben. Het prijsverschil tussen f/2.8 en f/4 is vaak al enorm. Je praat dan al snel over honderden euro's voor een goede lens. Is het je deze investering waard om dan een f/2.8 te hebben terwijl je in de praktijk eigenlijk nooit onder bijvoorbeeld de f/8 komt. Natuurlijk spelen hier nog meer factoren mee, maar dit gewoon even ter overweging.

Heb je nog vragen over het diafragma, stel deze dan gerust in onze Facebookgroep die je kan vinden via onderstaande link.


Heel veel fotoplezier!

Michel Voogd

Academie voor Landschapsfotografie

michelvoogd.com | Copyright ©2022 | Alle Rechten Voorbehouden
Powered By ClickFunnels.com