Academie voor Landschapsfotografie

Landschapsfotografie Blogs

Blog: Het histogram, je beste belichtingsvriend!

Als je een foto gemaakt hebt, kijk je natuurlijk altijd even op je schermpje op de achterkant van de camera om te zien hoe hij geworden is. En dit is een prima methode om even de scherpte van de foto te controleren (als je inzoomt tot 100% tenminste). Maar hoe zit het met de belichting? Want die is soms bestig lastig te controleren achter op dat schermpje. Sta je bijvoorbeeld in de felle zon, dan ziet die er behoorlijk donker uit. Maar 's-avonds in de duisternis komt je foto weer heel fel over. En als je dan ook nog eens bedenkt dat je zelf kan bepalen wat de helderheid van je schermpje is, dan kunnen we wel concluderen dat je je belichting niet goed kunt controleren achterop je schermpje.

Maar hoe weet je dan of je foto goed belicht is? Want het laatste dat je wilt is dat bij thuiskomst blijkt dat je foto over- of onderbelicht is en daardoor niet of niet goed bruikbaar. De oplossing is het histogram. Dit rare diagrammetje ziet er voor een beginnende fotograaf maar heel vreemd en moeilijk uit. Wat mòet je ermee? Maar het histogram is niets anders dan een grafiek die aangeeft of het gelukt is met je belichting of niet. En zodra je dat goed onder de knie hebt, wordt het histogram je beste nieuwe vriend tijdens het fotograferen.

We beginnen bij het begin. De linkerkant is de donkere kant. De pixels aan de uiterste linkerzijde zijn compleet gitzwart. Zodanig dat hier geen enkel detail meer in te vinden is. De rechterkant van het histogram is de lichte kant. Daar zijn de pixels zo spierwit dat er ook geen detail meer in te vinden is.

Het histogram ziet er een beetje uit als een berglandschap, met pieken en dalen. Dit "berglandschap" geeft aan hoeveel pixels er zijn van een bepaalde helderheid. Zo zie je in de foto hierboven dat er aan de rechterkant een grote piek is. Dit zijn, zoals je kunt zien, de wat lichtere pixels en daar zijn er dus heel wat van in deze foto.

De truc is dat alle pixels binnen de linker- en rechterzijde vallen, want dan is je foto goed belicht. Dan hebben wij al het aanwezige licht op de juiste manier “gevangen” in onze foto. Het histogram hierboven is een histogram zoals wij het graag willen hebben tijdens het fotograferen. Maar wat nou als dat niet het geval is? Hoe ziet dan er dan uit? En wat moet je dan doen?
Zoals je in bovenstaande foto ziet, is het histogram helemaal tegen de linkerkant geplakt. De donkere kant. Ofwel, deze foto is te donker. Onderbelicht dus. En dit kunnen we zien zonder de foto zelf erbij te hebben. Zie je dit op je histogram, dan moet je de foto opnieuw maken, met eens iets langere sluitertijd, zodat je foto langer belicht wordt.

Als je fotografeert vanuit de diafragmavoorkeuzestand (A of Av), dan kun je dit eenvoudig doen door de belichting iets in de plus te zetten met de belichtingscompensatieknop herkenbaar aan het symbool dat je hieronder ziet.
Maar wat nu als het histogram eruit komt te zien als hierboven? Ja, dan heb je te maken met een overbelichte foto. Binnen de landschapsfotografie komt deze situatie helaas maar al te vaak voor. Je ziet dan foto's waarbij de lucht helemaal wit geworden is. Zo wit zelfs, dat al het detail in de lucht verloren is gegaan en dit is achteraf in fotobewerking niet meer te herstellen. Er is een fatale fout gemaakt!!! De foto is mislukt!

Zou je het histogram van zo'n foto erbij pakken, dan zal je zien dat deze tegen de rechterkant geplakt zit. Dus als je aan het fotograferen bent, controleer weer het histogram na het maken van de foto. En zie je dit, zet dan de belichtingscompensatieknop in de min. Net zolang totdat het histogram de rechterzijde niet meer raakt. Belangrijk dus om dit tijdens het fotograferen te controleren, want als je er thuis achter komt is het helaas te laat.

Kijk even op je camera hoe je je histogram op kunt vragen en hoe je je belichting in de plus of min zet met de belichtingcompensatieknop. Ga ermee oefenen en ik beloof je dat je foto's er beter door worden. Heb je vragen, stel deze in onze ledengroep op Facebook via onderstaande link. Ik help je graag verder.


Academie voor Landschapsfotografie

michelvoogd.com | Copyright ©2022 | Alle Rechten Voorbehouden
Powered By ClickFunnels.com