Dit is een veelgestelde vraag onder fotografen. Wat is slim om te doen? Het antwoord is simpelweg een wedervraag. Namelijk, ben je van plan om je foto’s achteraf te gaan bewerking in een fotobewerkingsprogramma of niet? Is het antwoord op deze vraag ja, kies dan absoluut voor RAW. Weet je zeker dat je niet aan fotobewerking wilt doen, nu niet en in de toekomst niet, dan het is handiger om voor JPEG te kiezen. En maak je nu foto’s in JPEG maar twijfel je of je in de toekomst misschien ook RAW gaat gebruiken, dan hebben de meeste fotocamera’s een stand waarmee iedere foto twee keer wordt opgeslagen op je geheugenkaartje, namelijk een keer in JPEG en een keer in RAW. Zo heb je altijd beide versies. Samenvattend ziet het er dan zo uit:
- geen fotobewerkingswens: JPEG
- wel fotobewerking: RAW
- bij twijfel: JPEG + RAW
Maar wat is dat nu eigenlijk precies, een JPEG en een RAW foto? Wat is het verschil? Wel, op het moment dat je een foto maakt, legt je camera heel veel data vast. Niet alleen het beeld dat gefotografeerd wordt, maar nog veel meer informatie. Deze data moet worden opgeslagen op je geheugenkaartje en dat kan door de bank genomen op twee manieren: als JPEG en als RAW.
Kies je voor JPEG, dan gaat je camera de foto een klein beetje bewerken. Hij voegt wat contrast toe, wat kleur en wat scherpte, afhankelijk van wat jij gekozen hebt in het instellingenmenu van de camera. Hiervoor gebruikt de camera maar een klein deel van de vastgelegde data en alles wat niet gebruikt wordt, gooit je camera overboord. Dat deel aan data ben je dus kwijt! Het JPEG bestand is daarom relatief klein en mag gezien worden als een eindproduct: je kunt het werkelijk overal voor gebruiken.
Kies je voor RAW, dan doet je camera…..niets! Alle vastgelegde data wordt ongewijzigd opgeslagen op je geheugenkaartje. Hierdoor krijg je wel een enorm groot bestand, maar omdat alle data nog aanwezig is, kan je er nog alle kanten mee op. Nadeel is dat je een RAW bestand niet zomaar kunt gebruiken; je zult het echt eerst moeten bewerken in een fotobewerkingsprogramma. Daarom kan je dit zien als een halffabrikaat.
De titel van deze blog was “moet ik fotograferen in JPEG of RAW?”. Maar intussen is de vraag geworden of het slim is om foto’s te bewerken of niet. Dus is de vraag nu: “moet ik mijn foto’s gaan bewerken of niet?”. Als je het antwoord op deze vraag op het internet gaat opzoeken, dan zul je zien dat je regelmatig hele veto’s over uitgevochten worden. Maar uiteindelijk moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten wat je gaat doen. Maar toch wil ik je hieronder laten zien wat fotobewerking voor je kunt doen.
Feit is dat ons menselijk oog beter is dan welke camerasensor dan ook. Onze ogen kunnen beter licht, contrast en kleur waarnemen. Een tijdje geleden geleden ben ik de zonsopkomst bij de molens in Kinderdijk gaan fotograferen. Toen ik daar aankwam was het heel mistig, maar er was een mooie zonsopkomst voorspeld. En dat gebeurde ook uiteindelijk. De mist trok op, de zon kwam boven de horizon en het beeld dat zich voor mij ontvouwde was werkelijk adembenemend mooi. Met open mond stond ik ernaar te kijken en je zou bijna vergeten om er foto’s van te maken; zo mooi was het. Echter, toen ik thuis kwam zag mijn foto eruit (zowel in RAW als in JPEG) als hieronder.