Academie voor Landschapsfotografie

Landschapsfotografie Blogs

Blog: Moet ik gaan fotografen in JPEG of RAW?

Dit is een veelgestelde vraag onder fotografen. Wat is slim om te doen? Het antwoord is simpelweg een wedervraag. Namelijk, ben je van plan om je foto’s achteraf te gaan bewerking in een fotobewerkingsprogramma of niet? Is het antwoord op deze vraag ja, kies dan absoluut voor RAW. Weet je zeker dat je niet aan fotobewerking wilt doen, nu niet en in de toekomst niet, dan het is handiger om voor JPEG te kiezen. En maak je nu foto’s in JPEG maar twijfel je of je in de toekomst misschien ook RAW gaat gebruiken, dan hebben de meeste fotocamera’s een stand waarmee iedere foto twee keer wordt opgeslagen op je geheugenkaartje, namelijk een keer in JPEG en een keer in RAW. Zo heb je altijd beide versies. Samenvattend ziet het er dan zo uit:

- geen fotobewerkingswens: JPEG
- wel fotobewerking: RAW
- bij twijfel: JPEG + RAW

Maar wat is dat nu eigenlijk precies, een JPEG en een RAW foto? Wat is het verschil? Wel, op het moment dat je een foto maakt, legt je camera heel veel data vast. Niet alleen het beeld dat gefotografeerd wordt, maar nog veel meer informatie. Deze data moet worden opgeslagen op je geheugenkaartje en dat kan door de bank genomen op twee manieren: als JPEG en als RAW.

Kies je voor JPEG, dan gaat je camera de foto een klein beetje bewerken. Hij voegt wat contrast toe, wat kleur en wat scherpte, afhankelijk van wat jij gekozen hebt in het instellingenmenu van de camera. Hiervoor gebruikt de camera maar een klein deel van de vastgelegde data en alles wat niet gebruikt wordt, gooit je camera overboord. Dat deel aan data ben je dus kwijt! Het JPEG bestand is daarom relatief klein en mag gezien worden als een eindproduct: je kunt het werkelijk overal voor gebruiken.

Kies je voor RAW, dan doet je camera…..niets! Alle vastgelegde data wordt ongewijzigd opgeslagen op je geheugenkaartje. Hierdoor krijg je wel een enorm groot bestand, maar omdat alle data nog aanwezig is, kan je er nog alle kanten mee op. Nadeel is dat je een RAW bestand niet zomaar kunt gebruiken; je zult het echt eerst moeten bewerken in een fotobewerkingsprogramma. Daarom kan je dit zien als een halffabrikaat.

De titel van deze blog was “moet ik fotograferen in JPEG of RAW?”. Maar intussen is de vraag geworden of het slim is om foto’s te bewerken of niet. Dus is de vraag nu: “moet ik mijn foto’s gaan bewerken of niet?”. Als je het antwoord op deze vraag op het internet gaat opzoeken, dan zul je zien dat je regelmatig hele veto’s over uitgevochten worden. Maar uiteindelijk moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten wat je gaat doen. Maar toch wil ik je hieronder laten zien wat fotobewerking voor je kunt doen.

Feit is dat ons menselijk oog beter is dan welke camerasensor dan ook. Onze ogen kunnen beter licht, contrast en kleur waarnemen. Een tijdje geleden geleden ben ik de zonsopkomst bij de molens in Kinderdijk gaan fotograferen. Toen ik daar aankwam was het heel mistig, maar er was een mooie zonsopkomst voorspeld. En dat gebeurde ook uiteindelijk. De mist trok op, de zon kwam boven de horizon en het beeld dat zich voor mij ontvouwde was werkelijk adembenemend mooi. Met open mond stond ik ernaar te kijken en je zou bijna vergeten om er foto’s van te maken; zo mooi was het. Echter, toen ik thuis kwam zag mijn foto eruit (zowel in RAW als in JPEG) als hieronder.

En dit was absoluut niet zoals ik het met mijn eigen ogen ervaren had. De foto was mat, er zat weinig kleur in en gaf mij zeker niet dat adembenemende gevoel dat ik had als toen ik er was. Maar…..ik wist dat ik al het licht “gevangen” had in mijn histogram en ik wist dat mijn foto scherp was. Technisch was hij dus geslaagd en ik wist ook dat ik met fotobewerking de foto terug kon brengen naar de situatie zoals ik het met mijn eigen ogen gezien had. En dit is het resultaat:
En dit is een foto die precies weergeeft hoe het die ochtend in werkelijkheid er ook uitzag. Veel mensen denken dat bij fotobewerking je foto er surrealistisch en nep uit gaat zien. En als je wilt kan je je fotobewerking inderdaad over the top jagen. Maar voor mij geldt dat ik met fotobewerking de situatie terug krijg zoals het ook in het echt was. En dat het geloofwaardig is. Deze foto heeft een internationale fotoprijs gewonnen. Had ik de onbewerkte JPEG foto ingestuurd voor deze wedstrijd, dan had dat nooit gebeurd. En dat is dus de kracht van fotobewerking! En daarbij is het ook nog eens hartstikke leuk om te doen. Je beleefd je bezoek op die manier als het ware weer opnieuw en je creëert je eigen kunst die je inspireert.

Voor het bewerken van mijn foto’s gebruik ik trouwens het programma Lightroom Classic van Adobe. Wat mij betreft is dit nog steeds het beste fotobewerkingsprogramma ter wereld. Het is ook heel gemakkelijk te leren en het is ook niet moeilijk hierin les te geven. Wil je ook leren foto’s te bewerken als een pro, dan kan ik je daarbij helpen met mijn nieuwe Lightroom Classic Masterclass die ik aanbied in een bundel die bestaat uit de Lightroom Classic Masterclass en 4 bonussen. Hiermee wil ik een compleet pakket aanbieden.
Het hoofdproduct is de Lightroom Classic Masterclass. Hier leer ik je stap-voor-stap fotobewerken als een pro. Maar wist je dat er in Lightroom ook een bibliotheekfunctie zit waarmee je je persoonlijke fotobibliotheek kunt opzetten. Binnen enkele secondes vind je zo gemakkelijk die ene foto terug die je 10 jaar geleden gemaakt hebt. En je fotolocaties waar je geweest bent kun je ook op een landkaart plotten zodat je jaren later nog precies weet waar je gestaan hebt en je die locatie snel weer terug kunt vinden. Je leert het allemaal in de Masterclass die bestaat uit maar liefst 54 videolessen met ruim 10 uur video.

De 4 bonussen zijn:
1) Lightroom Presets Collectie waarmee je je foto's voor een groot deel met 1 muisklik voor een groot deel al kan bewerken.

2) Lightroom Sneltoetsen Ebook. Hierin staat alle sneltoetscombinaties die je in Lightroom kunt gebruiken zodat je vlot en effectief kunt werken.

3) Winnende RAW foto's. Dit is een verzameling van RAW foto's die recht uit mijn professionele camera komen. Deze foto's zijn gebruikt in de cursus en op die manier kun je in de cursus goed met mij mee doen met dezelfde foto's.

4) Lightroom Mobile Minicursus. Voor Lightroom is er ook een app en in deze minicursus leer je daar alles over zodat je ook deze optimaal kunt gebruiken.

Je vind de Lightroom Classic Bundel via onderstaande link:


Academie voor Landschapsfotografie

michelvoogd.com | Copyright ©2022 | Alle Rechten Voorbehouden
Powered By ClickFunnels.com